de klimaatverandering begrijpen met de hulp van Albert ier

Duiken in weerrecords

Een speciaal bezoek

Op 27 augustus 2019 was professor Rob Allan te gast in het Oceanografisch Museum.

Hoofd van het ACRE-project: “Atmospheric Circulation Reconstructions over the Earth”, Prof. Dr. Allan kwam naar het museum om de logboeken van de schepen van Prins Albert I, daterend van 1873 tot 1922, te bekijken, evenals de meteorologische gegevens die tussen 1911 en 1970 in het museum zijn opgenomen. Deze documenten bevatten waardevolle meteorologische gegevens die een rijke bron van informatie vormen voor de studie van de klimaatverandering, waarop het ACRE-project is gericht.

Het bezoek van professor Allan getuigt van het belang dat het werk van Prins Albert I ook vandaag nog vertegenwoordigt.

Dit bezoek sluit aan bij de evenementen die het Comité heeft georganiseerd ter herdenking van het overlijden van Prins Albert I, en bij het perspectief van een breder partnerschap tussen het Oceanografisch Instituut en het ACRE-project, dat gericht is op de studie van grote klimaatveranderingen op wereldschaal.

Page de couverture de l’un des journaux de bord de l’Hirondelle (1884-1887), premier navire de campagnes océanographiques menées par le Prince Albert Ier.

meer over de acre

Dit internationale initiatief verzamelt wereldwijde terrestrische en mariene weergegevens. Dit is ter ondersteuning van de 3D-weerreconstructies over de afgelopen 200-250 jaar. Dit zal ons in staat stellen de klimaateffecten wereldwijd waar te nemen en te analyseren. Alle weergegevens zijn rechtstreeks en gratis beschikbaar op de ACRE-website.

ZIE ook